..jah, pean ütlema, et laias plaanis ei ole sellel häda, kui ansambel on võtnud lood mõnelt EKM antoloogialt, olgu need Siberi-eestlaste laulud või muud väljaanded, ning öelnud siis oma tutvustuses (mis on visiitkaart, eks), et me otsisime need lood arhiividest. "Arhiivid" jäävad tihti anonüümseks, kas on siis meelest läinud asutuse õige nimi või tundub see pikk välja hääldada. Ent kaudselt on need sellegipoolest Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti rahvaluule arhiivist. Kui see saaks välja öeldud, näitaks see ehk austust asutuse üle, mis peidab oma kõhus väga suurt osa meie kultuurist. See vajab mainimist, nii nagu mainimist vajab õpetaja.
Näiteks - ma õppisin kandlemängu Tuule Kannilt ja lõviosa lugusid, mida mõistan, olen saanud temalt - mitte anonüümsetest arhiividest. Need lood on küll muutunud, ent olen äraütlemata tänulik, et Tuule on olemas olnud ja et mul on olnud võimalus temalt õppida, see on ülisuur au.
Teine iva plaadimuusika kasutamisel - lood, mis on pärimusmuusika ansamblite repertuaaris esitusel ei ole lood arhiividest. Need on uued töötlused olemasolevast muusikast mis ei ole suure tõenäosusega samuti õpitud arhiivisalvestuselt. Seda tuleb tähele panna. Seda enam, et suur osa uusloomingulisest nn "pärimusmuusikast" on autorilooming - laulud, muusika, nagu kõik teisedki, olgu siis Podelski, Karmo või Põldsepp. Tähtis on panna tähele ja julgeda ütlelda - ma sain selle laulu ansambel Collage või Untsakate plaadi pealt, need sõnad on tõlkinud see-ja-too, mitte ei olnud "arhiivides".
Ansambli repertuaar, kes esitab rahvalaule ja -muusikat, ei ole alati 100% "arhiivimuusika", mida aeg edasi, seda rohkem (vähemalt praegu - see on teine fenomen, mis minumeelest on kinni repertuaaripuuduses ja oskamatuses oma zanriväljundile sisendit saada) on uutel "pärimusmuusika ansamblitel" "oma" lugusid. KA, kui repertuaarinäljas saapasääre-salvestajad käivad folgil laulutoas, võtavad sealt mõne toreda naisterahva laulu oma repsi, ei ole tegu "arhiivides otsimisega" ning laulu puhul võib olla tegu hoopis uustõlke või tõlgendusega. See, kust sina laulu said, on ikkagi toosama laulutuba tollesama lauljaga.
Sama tuleb tähele panna esitustel "päris arhiivist", olgu siis CD või võrguantoloogia, Janika või Celia tunnis saadud materjaliga vms. Esitaja on oma esituse esindaja. Laulud ei kuku taevast! On suur au et meil on võimalus saada osa kõigi nende arhiivilauljate esitustest ning neist õppida, see on erakordne võimalus. Näidakem austust ka vaharulli-hääle vastu, ta ei elanud oma elu ilmaasjata!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Lauri Õunapuu
lauri[ät]metsatoll.ee
+372 56155559
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _