Autor
Sõnum
Lauri Õunapuu

Sõnumeid:2812
:: Tsiteeri ::
Teema: Pärimusmuusika ansambel leidis lood arhiividest
Head "pärimusmuusika ansamblid", kes te igas intervjuus, raadiosaates ja kontserdil armastste rääkida sellest, kuidas te saate oma lood arhiivides kaevates ja ajaloolist materjali uurides. VÕTKE KOKKU ENNAST! Kas te tõesti arvate, et kuulaja on loll? Või on teil alaväärsuskompleks?

Lood, mida te nende uhkete isevõetud tiitlite juures mängite, on kopeeritud üks-ühele oma seades teistelt samal festivalil esinevatelt ansamblitelt. Te isegi ei ole vahetanud helistikku või kontrollinud, kas eelnev esitaja, kellelt te loo varastasite, oli sõnad tõlkinud, muutnud või mitmest laulust kokku pannud või ehk oli tal täiesti oma kirjutatud tekst.

Teie arhiivilood on pärit Celia Roose tundidest, teie pillilood on õpetatud Cätlin Mägi, Juhan Suitsu ja teiste poolt. Kogu see jutt, mida te oma uurimusteks tembeldate, on isegi allikaid kontrollimata kopeeritud meestelaulu foorumist, wikipediast ja Rahvamuusika antoloogia võrguversioonist ja te isegi ei ole viitsinud teha niipalju tööd et klikkida sealsamas antoloogias olevat linki, et leida täpsustavat materjali.

Võtke end tõesti kokku, kasvõi niipalju, et uurige ansamblitelt, kellelt te lood varastate, kas nad on teinud meloodiad ise. Või et kas lugu on pärit kuskilt mujalt kui Setost. (Noh, kõik murdekeeles laulud on ju setu laulud, eks). Võtke end kokku ja näidake kasvõi mingit austust välja oma õpetajate vastu, kes teile teie lood on pähe tampinud, nii et teile on hakanud tunduma, et ehk on need isegi teis südames.
Võtke end päriselt kokku ja öelge kasvõi ühe korra hästi vaikselt, nii et keegi ei kuule, et te ei ole päriselt neid laule arhiividest "leidnud" vaid võtsite loo internetist ja see sattus sinna - kuidas siis? Mis te arvate, kuidas need lood näiteks ERA arhiivi saavad?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Lauri Õunapuu
lauri[ät]metsatoll.ee
+372 56155559
14.12.24, 17:23
Lauri Õunapuu

Teema: Re
PS. Minu silmis on kaks inimest täpselt sama pulga peal;
üks kes räägib kuidas ta sai laulu metsa haldjatelt udu sees paljajalu rabas kõndides (ja laulab samas Lauri Sommeri salvestuselt kuuldud laulu).
või teine, kes räägib kuidas ta arhiivides käib laule otsimas ja esitab Tintura bändi seadet oma nime all või ehk Untsakate tehtud uusloomingut mis ei puutu üldse arhiividesse.

Lauri Õunapuu
lauri[ät]metsatoll.ee
+372 56155559
14.12.24, 17:28
Timo Kalmu

Sõnumeid:1437
Teema: kallid prohvetionaalsed kõrgharitud pärimuseksperdid
jah! ilus valetamine on küll kogu Eesti rahva toonud sellesse staadiumi, kus me praegu võime uhkusega lippu kõrgel hoida (aga see selleks)

kallid prohvetionaalsed kõrgharitud pärimuseksperdid!

mina pole küll mitte keegi Teid paluma, aga siiski, kui Lauri palus teilt ainult tõtt rääkida või vähemalt vale rääkimata jätta, siis äkki saaksite teha veel sammukese edasi ja juba nõrkemiseni popiks kedratud folk-hittide taaskasutusele lisaks teha veel sammukene edasi ning tõepoolest vaadata, mida kõigis neis arhiivides leidub, mis on teist ainult hiirekliki kaugusel

lõppude lõpuks on ju Teie hariduse peale kulutatud hulgaliselt maksumaksja raha ja õpetajate töötunde

ja muusikaharidus on Eestis tõepoolest suurepäraline.
nii et võimed maailma vapustada on Teil kõigil kahtlematult olemas

Rõõmsaid Pühi!
14.12.24, 19:20
Timo Kalmu

Teema: Suno
"arhiiv" saab tulevikus veelgi lihtsamini kättesaadavaks

Florian Wahli albumi "Flo Raadio" ... puhul tekkis teadupärast pretsedent, et sõnad on inimese kirjutatud, kuid muusika tellitud rakenduselt Suno. Sedalaadi eksperimentaalseid albumeid ilmus aga eelmisel aastal veel, näiteks Zetode "Kae' ulli!" ja muusikaettevõtja Tarmo Siku promptitud "luba las laulan su juustesse tuult" (artistinime kakstuhatkaks­kümmendneli alt).

Mainitud albumitest inspireerituna kehastusin minagi mõned kuud tagasi n-ö prompt'i-inseneriks ja katsetasin kuu aja vältel süstemaatiliselt Suno-laadset rakendust Udio. Olles masinalt välja meelitanud mitu ansambli Yes "avaldamata lugu", lühialbumi jagu Canterbury skeene "senikuulmatuid pärleid", kogumikutäie hispaaniakeelset cold wave'i, mitmesugust EBMi, hunniku vaalahääli, ühe svingiva sünnipäevalaulu sõbrale, takso ootamise laulukese ja muud, võin selle meeleoluka kogemusvaatluse põhjal ilma igasuguse klassivihata öelda, et minu vastus eelmainitud küsimustele on vastavalt "ei" ja "pigem mitte".

Esiteks ei meenutanud see protsess mitte ühtegi muusikalist rolli, kuhu olen varem sattunud, olgu siis kitarristi, sündi­vajutaja, miksija, muusika autori või produtsendina. Minu muusikalistest oskustest ei olnud tehisloome protsessis mingit kasu ning kuulatava tulemuse saavutamiseks kulunud aeg oli samuti tühine. Pigem tundsin end kehastuvat raadiosaate autoriks, kes valib teatud parameetrite põhjal kellegi teise loodud muusikat, näiteks kammib märksõnade põhjal läbi Spotify temaatilisi playlist'e. Nii et ei, ma ei olnud tellimusi letti ladudes muusik ega helilooja, ennast selles rollis esitleda oleks moraalselt kahtlane. Kõnealuste AI-albumite autorid olid oma loomeprotsessi suhtes küll täiesti läbipaistvad, nii et siin ei ole eetilist kon­flikti, kuid seminaridiskussioonis osutati näiteks asjaolule, et paljud Spotify playlist'id ("Chill Out Saturday", "Bossa Nova Sunday" jms) on juba praegu täis variartistide lugusid, millest osa on ilmselt valminud ka tehismõistuse abil.
2 Kas tunda end petetuna või mitte, sõltub muidugi sellest, millistel tasanditel keegi üldse muusikaga suhestub. Igal juhul võib tekkida küsimus, miks ma peaksin "avastama" AI-genereeritud tapeedimuusikat ühes rakenduses, kui ma võin teises rakenduses seda ise peaaegu sama hõlpsalt "luua".

[kultuur.err.ee]
26.01.25, 23:52
Lauri Õunapuu

Teema: Suno
Justament, kunagi oli olemas ka rakendus nimega "Folk tune generator", ilmselt töötab kuskil siiani. Milleks meile rahvaluule, kui võime omale ise rahva luule genereerida? Kindlasti on võimalik algorütme vastavalt mudida, leida ideaalse päringu, millega kõik tehtud saab.

Kas "folgilt kuuldud laulu" oma repsi võtmine, mõne ilusa aga väära kihelkonnaviitega "puhtaks pesemine" võiks omada mõnd sama aspekti.. hmm. Vist ehk mitte, ent mõlemat ühendaks konteksti puudumine, mõlemil juhul tuleks alles konteksti hakata looma, mis ei ole väga järjepidevuse tagaja ega ka esindaja.. Kas muuseumi külastus ja sealt laulu hankimine (või siis raamat/andmebaas/vms) annab järjepidevuse? Teatud juhtudel annab, seal on kihte, mis võiksid seda luua. Kihte on muidugimõista palju; eelkõige kontekst ja selle adumine, mõtestamine. Kas me mõistame mõisavastase laulu konteksti ja vaimu - ma ei usu, ka siis kui end lõpuni kurssi viia kõigi nende kihistustega..

[meestelaul.metsatoll.ee]

Lauri Õunapuu
lauri[ät]metsatoll.ee
+372 56155559
27.01.25, 20:55
Timo Kalmu

Teema: ühekordne muuseumikülastus võib anda ainult algatuse
olen Eesti parimate õpetajate juures aastaid pinki nühkinud, aga iseseisvalt nullist päris head regivärsilist laulu ikkagi teha ei suuda

kogu see koolitus on peamiselt andnud vastikustunde veelgi enesekindlamalt esitatava äpardloome vastu,
mis tundub eriti tühine teades, kui palju paremat kraami arhiividesse on unustatud

(mõisa kohapealt ma muidugi ei kujuta ette, mis tunne on üle päeva peksa saada, kui perel pole kodus silkugi leiva peale panna, aga pisut vähem ekstreemset orjatööd tehakse praegugi, mis annaks rakendust kogu sellele värsivarale)
28.01.25, 14:11
Timo Kalmu

Teema: p.s!
see räpp on oluliselt parem mõnestki haledast maietamisest

tehku siis tõesti parem seda, mida nad isiklikult tunnetavad
28.01.25, 14:13
Postita
Sinu nimi:
Sinu epost:
Teema:
Message Body
Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
  ******    ********   **    **  ********         ** 
 **    **   **     **  ***   **  **     **        ** 
 **         **     **  ****  **  **     **        ** 
 **   ****  ********   ** ** **  ********         ** 
 **    **   **     **  **  ****  **     **  **    ** 
 **    **   **     **  **   ***  **     **  **    ** 
Lisa fail manusena:
  • Lubatud on lisada järgmiste tüüpidega faile:
  • Fail ei tohi olla suurem kui
  • Veel 2 faili saad lisada sellele teatele