"arhiiv" saab tulevikus veelgi lihtsamini kättesaadavaks
Florian Wahli albumi "Flo Raadio" ... puhul tekkis teadupärast pretsedent, et sõnad on inimese kirjutatud, kuid muusika tellitud rakenduselt Suno. Sedalaadi eksperimentaalseid albumeid ilmus aga eelmisel aastal veel, näiteks Zetode "Kae' ulli!" ja muusikaettevõtja Tarmo Siku promptitud "luba las laulan su juustesse tuult" (artistinime kakstuhatkakskümmendneli alt).
Mainitud albumitest inspireerituna kehastusin minagi mõned kuud tagasi n-ö prompt'i-inseneriks ja katsetasin kuu aja vältel süstemaatiliselt Suno-laadset rakendust Udio. Olles masinalt välja meelitanud mitu ansambli Yes "avaldamata lugu", lühialbumi jagu Canterbury skeene "senikuulmatuid pärleid", kogumikutäie hispaaniakeelset cold wave'i, mitmesugust EBMi, hunniku vaalahääli, ühe svingiva sünnipäevalaulu sõbrale, takso ootamise laulukese ja muud, võin selle meeleoluka kogemusvaatluse põhjal ilma igasuguse klassivihata öelda, et minu vastus eelmainitud küsimustele on vastavalt "ei" ja "pigem mitte".
Esiteks ei meenutanud see protsess mitte ühtegi muusikalist rolli, kuhu olen varem sattunud, olgu siis kitarristi, sündivajutaja, miksija, muusika autori või produtsendina. Minu muusikalistest oskustest ei olnud tehisloome protsessis mingit kasu ning kuulatava tulemuse saavutamiseks kulunud aeg oli samuti tühine. Pigem tundsin end kehastuvat raadiosaate autoriks, kes valib teatud parameetrite põhjal kellegi teise loodud muusikat, näiteks kammib märksõnade põhjal läbi Spotify temaatilisi playlist'e. Nii et ei, ma ei olnud tellimusi letti ladudes muusik ega helilooja, ennast selles rollis esitleda oleks moraalselt kahtlane. Kõnealuste AI-albumite autorid olid oma loomeprotsessi suhtes küll täiesti läbipaistvad, nii et siin ei ole eetilist konflikti, kuid seminaridiskussioonis osutati näiteks asjaolule, et paljud Spotify playlist'id ("Chill Out Saturday", "Bossa Nova Sunday" jms) on juba praegu täis variartistide lugusid, millest osa on ilmselt valminud ka tehismõistuse abil.
2 Kas tunda end petetuna või mitte, sõltub muidugi sellest, millistel tasanditel keegi üldse muusikaga suhestub. Igal juhul võib tekkida küsimus, miks ma peaksin "avastama" AI-genereeritud tapeedimuusikat ühes rakenduses, kui ma võin teises rakenduses seda ise peaaegu sama hõlpsalt "luua".
[
kultuur.err.ee]